miercuri, 2 martie 2011

Trupa Ballance: "Romanii nu stiu sa aprecieze ceea ce facem noi, in comparatie cu strainii!"


 Trupa Ballance: "Romanii nu stiu sa aprecieze ceea ce facem noi, in comparatie cu strainii!"


Constantin si Dan, tinerii care au executat un numar spectaculos de gimnastica "maini in maini" in a doua editie a emisiunii "Romanii au talent", povestesc cum a luat nastere trupa Ballance si cum s-au antrenat singuri timp de 7 ani, fiindca in Romania nu exista antrenori specializati in acest domeniu.
Trupa Ballance – Constantin Ciobotaru si Dan Florin Tazlauanu

Dan Tazlauanu

Dan Florin Tazlauanu s-a nascut pe data de 11 aprilie 1985 in orasul Brasov. Dan a urmat Scoala Generala Nr. 10 din Brasov si apoi Liceul Sportiv din Brasov. Mama, Vasilica Tazlauanu in varsta de 49 de ani este casnica. Tatal, Nicolae Tazlauanu, 53 de ani este pensionar. Are o sora, Ana Simona, in varsta de 14 ani care este eleva si un frate, Andrei Nicolae, in varsta de 27 de ani, care este artist acrobat de circ.

Fratele sau, Andrei, facea gimnastica de la varsta de 6 ani. Cand a fost dat la scoala Andrei a fost la Scoala Nr 23 din Brasov. Scolile Nr 22 si Nr 10 din Brasov sunt unite, iar langa aceste scoli exista sala de gimnastica. Clasa lui Andrei a fost selectata pentru gimnastica si asa a ajuns Andrei sa practice gimnastica.

Intr-o zi, pe la varsta de 4 ani, Dan s-a dus impreuna cu mama lui sa il ia pe Andrei de la antrenamentele de gimnastica. Fratele lui, Andrei ii povestea ca in sala de antrenament el lucreaza la inele, iar Dan era nedumerit, nu intelegea cum face gimnastica cu niste inele, cum si le pune pe deget. Cand a intrat in sala de antrenament, lui Dan i-a placut atat de mult incat a ramas acolo, devenind si el sportiv de performanta. “Mi-a placut foarte mult si mi-a parut extrem de rau ca la un moment dat a trebuit sa renunt la gimnastica, dar din cauza problemelor la coloana nu mai puteam continua”, spune Dan.

Pasiune si sacrificii 

Dan are niste probleme la coloana care nu pot fi vindecate, tot ceea ce poate sa faca pentru ameliorarea acestor probleme este sa se menajeze cat mai mult. La varsta de 14 ani doctorii au descoperit ca avea 3 vertebre tasate. De atunci au inceput problemele medicale care l-au impiedicat sa mai practice gimnastica. Si in momentul de fata toti doctorii au incercat sa il opreasca si chiar l-au sfatuit sa renunte la ceea ce face.

Insa Dan marturiseste ca pasiunea lui pentru acest sport este prea mare si nu vrea sa renunte. A incercat sa faca altceva. In perioada Masterului a antrenat copii la gimnastica. Salariul era derizoriu si nu se putea descurca doar cu banii cistigati de aici. Dan isi doreste foarte mult sa faca un spectacol in Romania dar sansele sunt foarte mici. Isi doresc sa schimbe ceva, dar din pacate, aici in Romania nu sunt bani si nici oameni interesati de asa ceva.

Carierele lui Dan si Constantin ca gimnasti de performanta au luat sfarsit odata cu terminarea liceului, moment care a deschis noi orizonturi in vietile celor doi adolescenti. Dupa terminarea liceului s-au apucat de breakdance pentru o perioada de timp pentru ca vroiau sa castige niste bani pentru a se sustine in timpul facultatii. Aveau niste cunostinte care faceau breakdance, de la care au invatat niste miscari.

Aproape trei luni au practicat breakdance dupa care li s-a alaturat si fostul lor coleg de la gimnastica, Daniel Visan. Impreuna au creat un spectacol acrobatic cu teme diverse si cu elemente imprumutate din gimnastica si brakedance. Spectacolul lor, "Animation" a fost prezentat cu precadere in cercurile liceenilor, pentru ca dupa numai 6 luni de la infiintarea proiectului sa ia sfarsit, odata cu plecarea lui Daniel din trupa.

Constantin Ciobotaru

Constantin Ciobotaru s-a nascut la data de 08.03.1985 in orasul Brasov. A urmat Scoala Generala nr. 10 din Brasov, apoi Liceul de Constructii si Montaj Sacele. Mama, Elena Ciobotaru in varsta de 53 de ani este pensionara. Tatal lui Constantin a decedat in anul 1992, cand Constantin avea numai 7 ani. Constantin are doi frati: Ciobotaru Liviu Marian, in varsta de 27 de ani care este sudor si locuieste in Brasov si Ciobotaru Nicolae in varsta de 33 de ani, nu lucreaza si locuieste tot in Brasov.

Tatal lui Constantin a fost cel care l-a indrumat spre gimnastica. Fratele lui Constantin, Liviu a inceput sa practice gimnastica de la varsta de 7 ani. Asa ca la varsta de 4 ani parintii l-au dus si pe Constantin la gimnastica pentru ca nu aveau cu cine sa il lase acasa, intrucat ambii parinti munceau. Lui Constantin i-a placut gimnastica de la inceput, desi era foarte mic. Prima lui dorinta a fost sa se suie pe inele si pe bara, acestea fiind aparatele care l-au atras cel mai mult dar mai tarziu si-a dat seama ca ii place foarte mult calul cu manere. Facea cate 3-4 ore de antrenament pe zi, iar in vacanta cate doua antrenamente pe zi.

 La inceput a fost o joaca pentru el si a devenit ceva mai serios in momentul in care antrenorul i-a spus ca trebuie sa se pregateasca pentru primul concurs. Avea in jur de 7 ani. La primul concurs a avut emotii foarte mari, dar si asa a castigat locul 3 la individual compus, in cadrul unui concurs de gimnastica intre orasele Brasov si Sf Gheorghe. Constantin s-a cunoscut cu Dan de cand a inceput sa mearga la gimnastica, la varsta de 4 ani, au fost in aceeasi grupa si aveau acelasi antrenor. 

Vezi mai multe pe Romanii au talent

Primele obstacole

La terminarea liceului Constantin s-a lasat de gimnastica din cauza ca era prea inalt la momentul respectiv. Din cauza inaltimii, Constantin nu mai putea sa practice gimnastica la toate aparatele, ci doar la calul cu manere. A considerat ca este prea putin pentru el si a luat decizia de a renunta la gandul de  a incepe sa faca altceva nou din care sa poata scoate si bani. O perioada grea pentru el a fost in timpul facultatii cand ii era foarte greu din punct de vedere financiar. Provenea dintr-o familie modesta, iar parintii nu aveau resursele financiare necesare pentru a-l sprijini in totalitate.

Asa ca impreuna cu prietenul si colegul lui Dan, cei doi s-au apucat de gimnastica “maini in maini”, pentru a face bani ca sa se descurce in perioada facultatii. Au vazut la televizor un numar de maini in maini. Au facut niste poze dupa care au inceput sa lucreze singuri fara a fi ajutati de cineva. Au invatat singuri la fel cum se intampla si in momentul de fata. Cand au creat primul numar au crezut ca sunt cei mai buni. Intotdeauna familia l-a sustinut si l-a indrumat sa faca tot ce poate si tot ce isi doreste. 

Trupa Ballance

"Am avut onoarea si privilegiul de a lucra cu unii dintre cei mai dedicati si talentati antrenori de gimnastica din Romania; colectivul de antrenori din cadrul Clubului Sportiv Scolar Brasovia din Brasov. (Doamna Mihaela Horvat; Domnul Martin Simo; Domnul Gheorghe Blaj; Domnul Nicusor Pascu; Domnul Ermil Popescu), dansii au pus bazele pentru tot ceea ce avea sa urmeze."

Premii obtinute


Gimnastica a fost cea care i-a invatat sa fie disciplinati, sa lucreze cu daruire si sa persevereze in munca. Competitiile de gimnastica ale juniorilor le-au oferit primele satisfactii ale muncii lor, obtinand numeroase medalii, atat cu echipa, cat si la individual compus, dar mai ales la cal cu manere, aparatul lor preferat. La cal cu manere, Constantin a castigat doua medalii de bronz, in anul 2000 si 2002 iar Dan, doua medalii de aur in anii 1995 si 2000 alaturi de alte trei medalii de argint in 1997, 1999 si 2003. 

Intamplarea a facut ca Dan si Constantin sa vizioneze un numar de maini in maini, una dintre cele mai vechi discipline de circ, unde elementele de echilibru si forta din pozele fixate, i-au fascinat pe cei doi si astfel au decis sa incerce reproducerea lor. Astfel, in ianuarie 2004 a luat nastere trupa Ballance.

Inceputul

"La inceput ne-am antrenat in sala de gimnastica a Clubului Sportiv Scolar Brasovia, pentru ca mai tarziu sa continuam pe "gazonul" gradinii din fata blocului, datorita "potopului" care a adus sfarsitul temporar al salii de gimnastica. Elementele de baza ale disciplinei de maini in maini practicate la aceea vreme au turtit iarba moale, fapt care i-a determinat pe vecini sa ne trimita in strada (la propriu) pe motiv ca iepurasii lor ar fi avut de suferit in lipsa ierbii proaspete. Ne-a placut foarte mult si de aceea ne-am antrenat o buna perioada de timp chiar si pe beton. Ne-a prins bine, ne-a intarit!", povesteste Dan. A durat aproape 4 luni pana si-au construit primul numar de maini in maini.

"In 2004, in vacanta de vara, am avut oportunitatea de a pleca in Tunisia pentru a prezenta in cadrul unui lant hotelier, primul nostru act de maini in maini.” Interesant de mentionat este faptul ca la aceea data Dan a fost baza (cel de jos) in timp ce Constantin a fost varf (cel de sus), pentru ca la sfarsitul contractului lucrurile sa fie inversate. La inceput Constantin avea 64 Kg in timp ce Dan avea 76 kg.

Motivul pentru aceasta schimbare a fost acela ca problemele la coloana vertebrala ale lui Dan l-au impiedicat sa il mai sustina pe Constantin. Momentul in care au luat decizia de a schimba rolurile a fost dupa doua luni de antrenament in Tunisia, cand Dan a stat la pat 2 saptamani din cauza problemelor de sanatate. Dupa acest moment au schimbat numarul si Constantin a devenit baza, iar Dan varful. 

«Nu am avut pe nimeni care sa ne indrume!»

Actualmente, lucrurile stau tocmai invers : Constantin are 82 kg, iar Dan 69 kg. S-au intors acasa, cu gandul ca acest tip de acrobatii va fi viitoarea lor cariera dar si ca, totodata implica riscuri de accidentare destul de mari asa ca, au decis sa isi creeze alternative. Concomitent cu antrenamentele de maini in maini au urmat cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Transilvania, timp de patru ani pentru ca dupa alti doi ani, ambii sa incheie studiile cu diplome de «Masterand specializat in gimnastica». Lucrarile de licenta cat si cele de master ale celor doi au fost bazate pe experimentul de maini in maini.

"Si cred pana la urma ca a fost un experiment in sensul ca nu a fost nimeni care sa ne indrume, nimeni care sa cunoasca tehnicile implicate in aceste combinatii de elemente statice. Am cautat mult timp pe internet pe cineva care sa ne ajute sa intelegem mai multe lucruri despre maini in maini dar tot ce am gasit au fost doar inregistrari video ale altor acte de maini in mani. Am gandit, am lucrat, am modificat, am lucrat din nou, am filmat si am comparat cu alte filmari dupa care am analizat si am reluat procesul."

"Ambii am ales si am editat muzica, am realizat combinatiile de elemente cat si coregrafia, am gandit costumele si suntem mandri ca am reusit sa ne antrenam singuri timp de 7 ani pentru a trece prin mai bine de 8 versiuni ale actului nostru
”, povesteste Dan despre experienta trupei Ballance.

"Mult prea putine au fost ocaziile in care am reusit sa prezentam munca noastra publicului din tara. Cele mai multe spectacole prezentate in Romania au fost alaturi de Romanian Golden Team, trupa infiintata de marele nostru campion, domnul Marius Urzica."

"Am fost nevoiti in cele din urma sa plecam - dupa incheierea facultatii - in strainatate pentru a prezenta numarul nostru de maini in maini pe vase de croaziera, in Croatia, Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Germania, Korea, Africa de Sud... si cine stie pe unde ne va mai purta munca noastra pe viitor... speram acasa!"

“Romanii nu stiu sa aprecieze ceea ce facem noi”

Constantin a vazut la televizor promo-urile cu “Romanii au Talent”. Au vrut sa gaseasca o ultima sansa pentru a gasi ceva de munca in Romania. Isi doresc sa ramana in tara dar nu prea gasesc de lucru. “Probabil ca romanii nu stiu sa aprecieze ceea ce facem noi  in comparatie cu felul in care suntem vazuti in strainatate”, spune Constantin. Acest lucru ii intristeaza foarte mult. Au mai participat la diferite evenimente in Romania impreuna cu trupa lui Marius Urzica. Stau destul de mult timp plecati in strainatate. Isi doresc sa fie vazuti de cat mai multi oameni. Nu isi doresc sa mearga in circuri si sa stea plecati in caravane.

In trupa, cei doi au nevoie de o foarte buna comunicare intre ei si in timp s-a intamplat sa apara diverse conflicte, pentru ca nu a fost nimeni care sa le spuna cine greseste si atunci dadeau vina unul pe celalalt. Si la ora actuala se mai intampla astfel de situatii. In strainatate exista antrenori specializati pe gimnastica “maini in maini”. Federatia din Ucraina de Gimanstica este cea mai buna.

Toata documentarea lor a fost pe internet. “Intre mine si Dan sunt 12 kg diferenta ceea ce face ca numarul nostru sa fie mult mai greu de realizat, pentru ca in mod normal diferenta este de 28-30 de kg pentru ca numarul sa aiba mult mai multe elemente acrobatice. Noi avem doar elemente statice si asta ne face diferiti fata de ceilalti. Si inaltimea este foarte importanta. Trebuie sa existe cel putin 10 cm intre varf si baza, iar pentru noi este dificil pentru ca avem aceeasi inaltime”, spune Constantin. 

In urma cu un an si jumatate cand erau pe vas in timpul unui numar, in timpul unei coborari a lui Dan a atins podeauna cu arcada si a avut nevoie de 8 copci. Aceasta a fost cea mai grava accidentare. “Daca nu il prindeam acum nu mai traia”. Si in momentul de fata, problemele la spate ale lui Dan ii impiedica sa execute anumite elemente.

Intra AICI urmareste prestatia lor de la "Romanii au talent"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Loading...